07-09-2017 Δελτίο τύπου του Η΄ Αντιπροέδρου της Βουλής Δημητρίου Κ. Καμμένου για την επέτειο των 62 χρόνων από τα «Σεπτεμβριανά»

07-09-2017 Δελτίο τύπου του Η΄ Αντιπροέδρου της Βουλής Δημητρίου Κ. Καμμένου για την επέτειο των 62 χρόνων από τα «Σεπτεμβριανά»

Συμπληρώνονται σήμερα 62 χρόνια από τα «Σεπτεμβριανά», τα γεγονότα της νύχτας της 6ης προς 7η Σεπτεμβρίου 1955 στην Κωνσταντινούπολη (και κατά δεύτερο λόγο στη Σμύρνη), σε βάρος των Ελλήνων (και κατά δεύτερο λόγο εναντίον άλλων μη μουσουλμάνων), που είχαν σαν αποτέλεσμα τον ξεριζωμό της ευημερούσας ελληνικής μειονότητας από την Πόλη. Η νύχτα της 6ης προς 7 Σεπτεμβρίου του 1955 ήταν η δικιά μας «Νύχτα των Κρυστάλλων.

Η ακμάζουσα ελληνική κοινότητα μέσα σε λίγες ώρες είχε καταποντιστεί. Καταστράφηκαν 1.004 σπίτια, 4.348 καταστήματα, 27 φαρμακεία, 26 σχολεία, 11 κλινικές, 21 εργοστάσια, 73 εκκλησίες, 30 Έλληνες υπήκοοι σκοτώθηκαν και εκατοντάδες κακοποιήθηκαν. Και όταν αργότερα ήρθε ο καιρός των αποζημιώσεων, η τουρκική κυβέρνηση δεν κατέβαλε παρά ένα ελάχιστο ποσοστό σε σχέση µε τις ζημιές.

Οι 100.000 Έλληνες που ζούσαν εκείνη την περίοδο στην Πόλη συρρικνώθηκαν σταδιακά και σήμερα μόλις και μετά βίας ξεπερνούν τις 2.000.

Οι Έλληνες δεν ξεχνάμε την Ιστορία μας, όσο και αν αυτό το θέλουν πολλοί. Η Ιστορία αποτελεί πυξίδα και φάρος για ένα Έθνος και εμείς αυτή την πυξίδα δεν πρόκειται να την αφήσουμε με κίνδυνο να χαθούμε.

Παράλληλα οι περήφανοι Κωνσταντινουπολίτες όσα χτυπήματα και αν δέχτηκαν, στάθηκαν και θα συνεχίσουν να στέκονται όρθιοι. Έστω και λιγοστοί πια, αλλά με ατσαλένια θέληση για ζωή και δημιουργία, συνεχίζουν τις παραδόσεις και την πνευματικότητα της Πόλης.

 

Κλείσιμο